Stau la casă, în Chiajna, una din comunele din zona suburbană a Bucureștiului. Beneficiez ca atare de toate ”avantajele” vieții la țară — inclusiv lipsa apei curente. Am un puț săpat la 45 de metri adâncime, cu sistem hidrofor, filtrare și dedurizare. Totul merge aparent bine. Am obiceiul de a face macar anual analiza apăei din puț, pentru că mai apar schimbări în calitatea apei.
Nu o mai făcusem de ceva vreme și în plină pandemie de COVID nu vreau să mă expun inutil pentru aprovizionarea cu apă plată.
Am ales pentru analiza Almaro Med, cu care am mai lucrat și în trecut. Sunt un pic mai scumpi în comparație cu Apa Nova, dar asigură ei preluarea eșantioanelor de apă de la beneficiar (cel puțin în București și Ilfov). În afara conversațiilor pe email, am avut contact doar cu persoana care a venit să preia probele de apă.
Costul: am plătit 495 RON pentru o analiză ce măsoară 24 de indicatori fizico-chimici și șase indicatori microbiologici. Lista completă a parametrilor analizați o găsiți aici.
Rezultatele au venit cam într-o săptămână, e nevoie de un pic de timp pentru culturile microbiologice.
Din fericire microbiologia a ieșit bine, nu am “musafiri” nedoriți în apă.
Am depășiri la duritate (asta e o problemă comună în Ilfov) și la mangan (de vreo trei ori peste limita maximă admisă).
Manganul ăsta e o chestie nasoală, în exces nu e deloc bun pentru sănătate. Pentru copii excesul de mangan duce la tot felul de probleme neurologice.
Singura rezolvare posibilă e să instalez o stație de osmoză inversă pentru apa de băut. Alți bani, altă distracție…
Cover photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash