Emigrarea de pe Facebook (2022)

by Teodor Costăchioiu

Nu cred că mai e un secret pentru cineva că Facebook devine pe zi ce trece o mare mizerie, un cancer al Internetului. Un loc unde conținutul este moderat în concordanță cu ”standardele comunității” și unde îți iei zucc dacă ai curajul să exprimi o părere ce nu convine acestora. Un loc unde algoritmii îți arată ce vor ei să vezi și îți ascund postările prietenilor.

Una peste alta, devine un loc din ce în ce mai toxic și de unde merită să ”emigrăm” spre alte platforme mai prietenoase.

Cât de greu e să ne mutăm de pe Facebook spre alte platforme? Ei bine, e destul de dificil, cu multe lipsuri și probleme, dar nu e imposibil.

Azi o să vă arăt câteva metode de a exporta informația de pe Facebook și de a o transfera spre alte servicii, cu bune și cu rele.

Descărcarea tuturor informațiilor de pe Facebook

Am devenit mai puțin activ pe Facebook decât eram acum câțiva ani și încerc pe cât posibil să evit zucc-ul. Asta e unul din motivele pentru care mi-am făcut acest blog, să scriu tot ce-mi trece prin cap fără grija că voi fi cenzurat de niște roboței tâmpiți.

Obișnuiesc însă să descarc din când în când o copie de siguranță a activității mele pe Facebook, ca să nu pierd nimic dacă contul meu va fi vreodată blocat sau șters pentru cine știe ce minune.

Pentru a descărca un backup al tuturor datelor de pe Facebook trebuie urmată următoarea procedură:

Selectați profilul sau pagina pentru care doriți să faceți backup și mergeți la https://www.facebook.com/dyi/

La Select file options (Selectați opțiunile pentru fișiere) puteți opta între formatul HTML, ce este mai ușor de interpretat de către om, și formatul JSON ce poate fi util pentru importul ulterior al datelor în alte platforme.

  • De obicei descarc datele în format HTML. Nu am găsit până acum nicio aplicație sau plugin care să poată extrage toate informațiile din formatul JSON. Probabil că există un asemenea modul, dar n-am reușit eu să-l găsesc.
  • La Media Quality (Calitate media) aleg întotdeauna cea mai bună calitate (high).
  • La perioada de timp aleg fie tot intervalul de când sunt activ pe Facebook, fie perioada de la ultimul backup, după cum am nevoie să păstrez datele.

În continuare, la Select information to download (Selectați informațiile de descărcat) las bifate toate opțiunile.

La final se dă click pe Start your download (Începeți descărcarea). Acum va trebui să așteptați notificarea de la Facebook privind finalizarea copiei de siguranta.

Descărcați datele și puneți-le bine 🙂

Cum să ne mutăm de pe Facebook către alte platforme

Pentru a transfera informația de pe Facebook către alt serviciu veți accesa https://www.facebook.com/tyi/.

Din punctul meu de vedere cele mai interesante posibilități sunt exportul articolelor de pe Facebook către WordPress (cu Jetpack instalat), către Google Docs sau către Blogger.com, serviciul gratuit de blogging al Google. Există și posibilitatea de a exporta pozele și filmările către Google Photos sau Dropbox.

În cazul exportului către WordPress, Blogger și Google Docs am avut rezultate bune numai cu postările ce conțin doar text.

Articolele sunt importate automat drept ciorne (draft), cu titlul de genul Imported post: Facebook Post: 2022-10-20T16:18:36.

Imaginile fie se pierd fie sunt foarte mici.

Rezoluția imaginilor importate este de 720 x 480 pentru importul în WordPress. Imaginile sunt puse la finalul articolului, nu sunt setate automat drept imagini reprezentative (featured images).

În cazul exportului spre Blogger imaginile apar în articol cu latura lungă la 220 pixeli. Tot procesul merge extrem de lent, am așteptat o lună ca să transfer vreo 500 de postări.

La mutarea de pe Facebook către Google Docs fiecare articol este importat într-un document separat. La finalizarea importului vă veți alege cu câteva sute sau mii de documente separate. Imaginile sunt puse separat într-un folder în Google Drive, cu link către imagine la finalul documentului.

În toate aceste situații imaginile preluate prin OpenGraph se pierd. Ca atare, dintr-un articol la care s-a dat share pe Facebook se păstrează doar link-ul.

Comentariile la postări se pierd. Treaba cu link în primul comentariu se întoarce împotriva noastră.

Dacă vom alege să transferăm datele către Google Photos sau Dropbox se pot transfera doar imaginile și filmările, fără text. Calitatea imaginilor și a filmărilor este foarte bună.

 

Una peste alta, indiferent de serviciul unde alegeți să transferați informațiile de pe Facebook veți avea de depășit o mulțime de probleme. Cu toate acestea e mai simplu să procedați așa decât să transferați informația manual, cu copy-paste, mai ales atunci când e vorba de sute sau mii de postări.

Bonus: Ca să descărcați tot ce ați publicat pe Instagram accesați https://www.instagram.com/download/request/.

Fotografie de Glenn Carstens-Peters pe Unsplash

Related Articles

Comentați