Schimbări climatice – 2023

by Teodor Costăchioiu

Am adunat aici o serie de articole de pe vechea găzduire.

Căldură mare (iulie 2023)

Ziua de luni, 3 iulie 2023 a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Previziuni de Mediu din Statele Unite

În acea zi temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius (62,62 Fahrenheit), depășind recordul din august 2016 de 16,92C (62,46F), în timp ce valurile de căldură au pârjolit în întreaga lume.

Ziua de marți, 4 iulie 2023, a bătut acest record, cu o temperatură medie globală ce a ajuns la 17,18 grade Celsius.

Probabil că în zilele viitoare și acest record va fi depășit, căci toate semnele arată că avem în fața noastră o vară de foc. Tare mi-e teamă că acesta este noul normal. Că vom ajunge să ne bucurăm când vom avea zile când aerul va fi mai respirabil

Avem un excedent de energie

Un studiu comun al NASA și NOAA constată că dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat. Diferența dintre cantitatea de energie solară pe care Pământul o absoarbe și de cantitatea de energie pe care Pământul o pierde (prin emisia de radiații termice în infraroșu) a ajuns la 1.64 W/m².

Unde se duce excesul de energie? În cea mai mare parte (aproximativ 90%) încălzește oceanele, iar restul încălzește pământul, topește zăpada și gheața și încălzește atmosfera.

Poza de la https://twitter.com/LeonSimons8/status/1522342203481370625

Suntem o specie distructivă

Earth Overshoot Day reprezintă data în care consumul umanității de resurse naturale depășește capacitatea Pământului de a le regenera în acel an. Această dată este calculată de către Global Footprint Network, o organizație internațională de cercetare ce urmărește utilizarea resurselor naturale de către omenire.

Anul acesta Earth Overshoot day pică pe 2 august. Anul trecut a fost pe 28 iulie. Din păcate progresele reale se ridică la mai puțin de o zi, restul de patru zile fiind ”câștigate” datorită utilizării unor seturi de date îmbunătățite.

 

Concluzia e pe cât de simplă pe atât de sumbră: planeta e futută într-un mod iremediabil. Toate aceste recorduri de temperatură și creșterea dezechilibrului energetic al Pământului ne arată că ne îndreptăm cu rapiditate spre un punct fără întoarcere. Și din păcate nu prea văd soluții pentru asta.

Vară… în octombrie

Ieri a fost una din cele mai calde zile de octombrie din câte îmi amintesc eu vreodată. La un moment dat, în jurul orei 16.05, termometrul meu din grădină a indicat o temperatură de 30.5°C.

M-am uitat de curiozitate pe datele meteo din colecția mea și doar în 1952 a fost mai cald de atât în luna octombrie. Am descoperit că recordul absolut pentru luna octombrie este din anul 1952, pe data de 2 octombrie al acelui an fiind atinsă o temperatură de 35.5°C la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi [sursa].

Atâta to că maximul că maximul din 1952 a fost atins la începutul lunii, nu aproape de finalul ei. Pentru data de 21 octombrie anul acesta e cel mai cald de când se fac măsurători. Nu mai puțin de 129 de staţii meteo au depășit recordul d temperatură pentru această zi. Găsim astfel valori de 35.1°C la Măgurele, 32.9°C în Bacău, 31.8°C la Constanța.

La Oravița s-a înregistrat o temperatură minimă de 23.7°C, stabilind un nou record național.

Și vecinii noștri de peste Prut, din Republica Moldova, au parte de vară în luna octombrie. La Universitatea din Chișinău s-a înregistrat o temperatură de 34.3°C, care a depășit recordul anterior de 33.6°C stabilit în 1952.

Sincer nu știu ce să spun despre căldurile astea. Mi-ar place să cred că 2023 e doar un an excepțional de cald și vremea toridă să se datoreze fenomenului El Nino. Dar din păcate multe alte date arată un tablou îngrijorător, în care această toamnă e doar începutul și nu prea se știe cum vor evolua schimbările climatice în viitorul apropiat.

Printre altele, urmăresc pe un cont de Twitter numit Extreme Temperatures Around The World și văd că peste tot în lume lucrurile au luat-o razna. În emisfera sudică, unde anotimpurile sunt inversate față de noi, până la finalul lunii noiembrie fiind încă primăvară, zilnic sunt atinse noi recorduri de temperaturi, unele de peste 40 de grade.

17 noiembrie 2023 – o zi care a doborât toate recordurile

Datele ERA5 indică faptul că 17 noiembrie a fost prima zi în care temperatura globală a depășit 2°C peste nivelurile preindustriale, ajungând la 2,07°C peste media anilor 1850-1900, iar valoarea provizorie ERA5 pentru 18 noiembrie este de 2,06°C.

X / CopernicusECMWF

Ce-o să se întâmple de acum înainte? Probabil că vom vedea din ce în ce mai des zile cu depășiri ale acestui prag. Și cu cât stăm mai mult deasupra lui schimbările climatice vor fi ireversibile. Vom avea valuri de căldură din ce în ce mai intense și mai persistente. Culturile agricole vor fi serios afectate, ceea ce va crește prețul produselor alimentare.

Nu vreau să ma transform într-un profet al apocalipsei, dar viitorul nu arată grozav.

Imaginea din articol de Matt Palmer on Unsplash

Comentați