Tidal – un review după două luni de utilizare

by Teodor Costăchioiu

Acum vreo 2 luni de zile mi-am făcut un cont de probă de 30 de zile pe Tidal. Am vrut să văd dacă mă înțeleg cu el mai bine decât o făceam cu Spotify, fiind nemulțumit de modul cum acesta din urmă funcționa pe partea de recomandări privind muzica de ascultat. Puneam un playlist înainte să mă apuc de lucru și la un moment dat când se termina muzica din acel playlist mă trezeam ba cu o manea, ba cu ceva muzică în ucraineană, fără să țină cont că în cea mai mare parte a timpului ascult rock și muzica anilor 80-90.

Cred că pe undeva Spotify se uită prin zona unde stau și-mi bagă recomandări pe baza a ce mai ascultă alți utilizatori aflați în proximitate. Din păcate, chestia asta nu mă avantajează absolut deloc, pentru că gusturile mele în materie de muzică nu se potrivesc cu ale majorității.

Când am început să caut alternative la Spotify m-am lovit de o altă problemă: am un receiver de la Denon ce folosește aplicația HEOS pentru streaming. Partea proastă la HEOS este că lista de servicii de streaming suportate nu este foarte lungă și multe de serviciile de streaming suportate de el nu au tot ce trebuie pentru România. Am testat Amazon Music, am testat Spotify, și acuma am zis să dau o șansă și lui Tidal.

Voi păstra TuneIn pentru ascultat posturi de radio online, e o aplicație care chiar merge bine și oferă o calitate a sunetului mai bună decât cea pe care o obțin la recepția posturilor de radio prin antenă. TuneIn are și aplicație de mobil/tabletă, deci când plec în vacanță pot să ascult posturile de radio din București prin WiFi-ul de la hotel.

Revenind la Tidal, mi-a plăcut atât de mult încât am renunțat definitiv la Spotify și am trecut la abonamentul Tidal HiFi, ce mă costă 19.99 RON/lună. Chiar și cu abonamentul cel mai ieftin Tidal îmi oferă o calitate a sunetului mult peste Spotify, am streaming FLAC la max 1411 kbps față de AAC 320 kbps la Spotify Premium. Nu sunt doar cifre, este mult peste orice alt serviciu de streaming și asta se simte când asculți pe niște căști bune sau pe un sistem audio performant.

Tidal oferă și un abonament mai scump, numit HiFi Plus, la 39.99 RON/lună, cu streaming de până la 9216 kbps și niște formate suplimentare pentru muzică: Master Quality Authenticated (MQA), Dolby Atmos, Sony 360 Reality Audio.

Problema e că aplicația HEOS de la Denon nu știe să decodeze aceste formate de sunet și pot asculta doar în mod stereo. Ca să pot decoda Dolby ar trebui să-mi iau un Apple TV 4k. Pentru moment nu mă grăbesc să dau bani pe încă un gadget, dar e posibil ca în timp să fiu nevoit să o fac pentru că muiștii minunații de la SONY nu mai oferă upgrade-uri de firmware pentru televizorul meu, deși are doar trei ani vechime. Nu am aplicație pentru HBO Max, am rămas cu vechea versiune care acum nu mai este funcțională. Mă aștept ca în timp nici Netflix și YouTube să nu mai meargă dacă aplicațiile nu primesc update-uri. Când o să se întâmple asta voi trece la Apple TV și voi face și upgrade la abonamentul de Tidal. Ce să zic, probleme existențiale…

În ce privește muzica, dacă acum câțiva ani Tidal avea o colecție modestă, acum au recuperat mult și au ajuns pe la 90 milioane de track-uri. Am găsit pe Tidal toată muzica pe care o ascult de obicei, și multe alte chestii în plus. Îmi place să ascult muzica anilor 80-90 atunci când lucrez, iar Tidal mi-a făcut plăcuta surpriză de a-mi recomanda albume ale unor artiști din anii 80-90 pe care nu le cunoșteam, unele fiind scoase recent, de maxim doi-trei ani. Ulterior am găsit unele din aceste albume și pe Spotify și pe YouTube Music. Niciunul din aceste servicii de streaming nu mi le-a recomandat vreodată, le țineau bine ascunse.

Am adunat mai jos câteva din aceste albume și single-uri, ca să vă faceți o idee despre ce se poate găsi pe Tidal, plus link-uri către YouTube Music ori de cîte ori a fost posibil.

Iar dacă nu v-am convins până acum, trebuie să știți că Tidal are o versiune de trial de 30 de zile. Dați-i o șansă, s-ar putea să vă placă!

Update: Dolby Atmos pe Apple TV 4K

Până la urmă mi-am luat Apple TV 4k, versiunea 2022, pentru că în familie s-a cerut insistent Disney+ și minunatul meu televizor de la SONY nu mai permite instalarea de noi aplicații, în ciuda faptului că are doar patru ani vechime.

Dacă tot am Apple TV, am trecut la planul HiFi Plus la Tidal. Plătesc acum 39.99 lei lunar, dublu față de planul standard. Am în schimb streaming de până la 9216 kbps și, ce mă interesa cel mai mult, muzică în format Dolby Atmos.

Am o chestie care mă nemulțumește la maxim: pe Dolby Atmos se aude foarte încet. Trebuie să dau volumul la mai mult de jumătate pentru o audiție normală, în condițiile în care am un receiver de 80W/canal. Treaba e și mai nasoală când uit de asta și trec înapoi pe conținut normal, de nu știu cum să pun mai repede mâna pe telecomandă să dau mai încet.

Altă ciudățenie e că trebuie să țin TV-ul pornit pe Apple TV. Cum îl închid sau schimb canalul, cum se oprește redarea audio.

Photo by Dan Farrell on Unsplash

Related Articles

1 comentarii

Iulian 27 august 2024 - 14:42

In sfarsit am gasit pe cineva sa spuna adevarul despre spotify. Am fost consternat cand mi s-a recomandat sa ascult manele cand NICIODATA n-am ascultat asa ceva …
Dar cand am aflat de tidal am gasit un in sfarsit un loc unde pot sa ascult muzica la o calitate maxima
Am anulat toate abonamentele de la alte site uri de streaming si am luat abonamentul maxim de la ei
Ascult muzica 24 bit si recmand tuturor care doresc muzica nu alteceva ..

Reply

Comentați